Gården

Vårbruk 2014 i bilder

Lite bilder från vårbruket 2014 som gick väldigt fort och smidigt 🙂 Ca 30 ha har såtts med havre, korn, ärtor och gräsfrö.

imageFörst kör vi på stallgödsel från korna som är den enda tillåtna gödseln i ekologisk produktion. Vi lägger ca 30 ton/ha på spannmålen.

imageSedan måste det harvas för att skapa en jämn såbotten som fröna kan lägga sig på. Här harvas frostig mossmark en tidig morgon.

imageUtsäde fylls på från storsäck numera. Ganska skönt att slippa häva på stora 50 kg säckar för hand 😉 Här fyller vi korn i såmaskinen

imageSedan är det bara att så. På såmaskinen finns det markörer som visar vad man ska köra så att man inte missar något eller sår dubbelt.

image

Så här ser risten från markören ut, man försöker köra så rakt som möjligt för att det ska se bra ut…  Många skrattmåsar här som håller en sällskap och letar mask 🙂

image

Så var det sista momentet då man trycker åt jorden runt fröna med en ringvält. Det gör man för att fröet ska kunna ta åt sig vatten och näring, samtidigt trycker man ner/plockar sten.

 

 

 

 

Lämna ett svar