På gården finns djur av raserna Hereford och Limousin. Hereford har ett kött med stor del insprängt fett, så kallad marmorering och Limousin kallas ofta för biffens Rolls Royce p g a den höga detaljkvaliteten, där dess arom och fiberstruktur gör Limousin till en smakupplevelse. I och med att djuren går ute och betar både gräs och örter bidrar det till en högre sammansättning av Omega 3-fettsyror samt vitamin. Då vi är KRAV certifierade får vi inte använda någon kemisk ogräsbekämpning, vi använder heller inga tillväxthormon eller någon förebyggande medicinering samtidigt som vi tillämpar dubbel karenstid efter medicinering för att säkerställa att inga eventuella rester ska finnas kvar i köttet. Slakten sker på Skövde slakteri och här finns besiktningsveterinär som kontrollerar både djuren och köttet.

köttlåda Jönköping

Sedan hänger köttet här i minst 14 dagar innan det transporteras till Sjöbergs styckeri utanför Tenhult där det tillslut finstyckas och förpackas. En viktig del i förädlingen är mörningen. Mörning är en process i köttet där köttets egna enzymer bryter ner protein i celler och bindväv samtidigt som vätskan dunstar. Vårt kött hängmöras i minst två veckor. Köttet styckas, färsen mals, allt vakuumpackas och märks upp med del, vikt och datum. Färsen innehåller mindre än tio procent fett och packas i förpackningar om ca 800 g. Ett djur delas i fyra eller sex lådor om ca 25-30 kg, vikten varierar lite beroende på djurens slaktvikt. Allt kött styckas benfritt och en låda innehåller delar från alla detaljer på djuret inkl. oxfilé och entrecote,  ca 50 % styckningsdetaljer och 50 % färs.

  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • E-Mail